Naděje na nový začátek?

Je sobota 28. ledna 2023, jsem vzhůru od 4 hodin, nic nenormálního v posledních pár letech. Když máte 2 malé děti, stává se to tak. Jdete večer uspávat jedno ze svých dětí (4 roky a půl), to druhé (1 rok a 3 měsíce) uspává manželka, jinak bychom se nevyspali, spolu jsou to večer a v noci totiž raubíři, nerozlučná dvojka. Jak jsem psal, jdete uspávat své dítě a dopadá to buď tak, že usnete po pohádce jako první a dítě pak jde oznámit mamince: "Mami, uspal jsem tatínka." Nebo spokojeně splníte cíl, dítě usne ale vy s ním. Pak se probudíte v jednu hodinu po půlnoci nebo v tom lepším případě o 3 hodiny později. Koukat v noci do mobilu, projíždět internet a dohnat zprávy z okolního světa či dovzdělat se všeobecné povědomí není příliš fajn, protože tak jen posouváte lížící se únavu, která na vás dopadne v 6 hodin. A když pak musíte během týdne budit dítě v 7 hodin do školky, hodinka spánku je vskutku nedostatečná a připadáte si jak po flámu. Standardně si člověk o víkendu přispí, vstával bych tedy až v 9 hodin, když by se zadařilo a děti by se též také prospaly. Dnes se mi podařilo vstát  o pár hodin dříve. Je to též příležitost něco málo popracovat. Když pracujete z domu a po předělání pracovny na dětský pokoj a přestěhování se do skříně, kdy se vaše pracovna smrskla na šířku 110 cm (a v ní tři monitory), celkově do 2m2, navíc v obýváku, jste rádi, když si můžete v klidu udělat, co potřebujete.

Začínám psát tento blog, začínám ho psát už po několikáte. Na střední škole jsem měl svůj osobní web, plný zamyšlení a povídek, pár známých i neznámých návštěvníků, ale časem jsem aktivitu na svém webu omezoval, i s ohledem na další aktivity, práci, apod. Rozhodl jsem se pro obnovení. Dnes je také druhý den, kdy probíhá druhé kolo prezidentských voleb, volíme si hlavu našeho státu v 3. přímé volbě. Oba kandidáti byli v KSČ, což mi není příliš sympatické, ale jelikož jsem se již naučil, že svět není ideální, má volba jak v prvním kole tak i nyní v druhém byla pragmatická. V aktuální situaci vnímám jakousi naději ve zlepšení situace ve společnosti, neboť posledních 10 let mi končící hlava státu (Miloš Zeman) přišla jako morální dno. Vnímám naději na lepší společnost a budoucnost pro naše děti.

Aktuálně "máme" po Covidu, současně si procházíme válečnou krizí (napadení Ukrajiny Ruskem) a krizí energetickou s tím spojenou (navýšení cen elektřiny a plynu), inflace vyskočila na 18 %. Jsem v klidu, z ekonomického hlediska vnímám cykly - jednoduše jednou jsi dole, jednou nahoře, nyní jsme prostě dole. Finanční polštář máme, práci mám a umím si ji najít. Takže, co jediného si přát, než abychom byli zdraví a rodina šťastná, vše zvládneme, krize odezní. Psal jsem o vnímaní naděje. Ano, cítím příležitost v těchto volbách, s ohledem na kandidáty na prezidenta - mého favorita Petra Pavla, bývalého generála proti Andreji Babišovi, miliardáře, populistu a bývalého premiéra za hnutí ANO..., kdy Petr Pavel vede pozitivní, slušnou kampaň s hesly jako "pravda, slušnost, řád a pořádek", oproti kampani A. Babiše, která dosáhla morálního dna = strašení válkou, lži, překrucování, manipulace. V prvním kole o 20 tisíc hlasů zvítězil Petr Pavel. V druhém kole má podporau dalších kandidátů , kteří obdrželi dalších více jak 1 300 000 hlasů. Celkem mohlo hlasovat 8 245 962 voličů, v prvním kole byla účast 68,24 %, platných hlasů bylo 5 578 585 (99,21 %), čísla jsou z ČSÚ. Věřím ve vítězství Petra Pavla. Věřím, že náš národ má raději slušnost a morálku a že z přirozena se nenechá vystrašit zatažením do války, jak se snaží marketéři Andreje Babiše, a populistickými kecy, jimiž AB oslovuje své voliče.

Ne, nebyla to slušná kampaň a jsem rád, že je již za námi. Dnes do 14 hodin budou lidé rozhodovat, poté se ukáže, jak jsme se jako národ posunuli, po "panování" Václava Klause a Miloše Zemana. Věřím, že pravda a slušnost opět zvítězí. A ti, co nevolili Petra Pavla, pochopí, že se nemuseli ničeho bát, protože slušný prezident, který dokáže mluvit přímo a říká pravdu, i když se to nehodí, je tu pro nás všechny. Svět není ideální, ale naší snahou je se k ideálu přibližovat. Je potřeba vyznávat slušnost, správné morální hodnoty a držet pospolu, oponenty v názorech neurážet a nedehonestovat, nýbrž je vyslechnout, pochopit je a vnímat jejich obavy a mluvit s nimi. Demokracie je o dialogu.

Věřím, že nová éra pro Českou republiku začíná, buďme zdrávi a mějme se rádi.